Ymmärrä asiakkaitasi, johda asiakaskokemustasi

Asiantuntijamme bloggaavat asiakaskokemuksen mittaamisesta, kehittämisestä ja johtamisesta, asiakasymmärryksen kasvattamisesta sekä organisaatiokulttuurin, ostopäätöksiin, myyntiin ja asiakaslojaliteetin liittyvistä aiheista.

Tutustu ratkaisuihimme


 

Mitä miehet ostavat?

tiistai 12. kesäkuuta 2018

Outi Myttynen
Sales Executive & Marketing Specialist, WheelQ

Eräs kiinnostavimmista mutta samalla haastavimmista kohderyhmistä myynnin ja markkinoinnin kannalta ovat 31–49-vuotiaat miehet. He ovat kiinni työelämässä, usein nousujohteisella uralla, joten rahaa on käytettävissä. Toisaalta monilla on myös asunto- ja autolainaa sekä muita sitoumuksia, jotka vähentävät käytettävissä olevia varoja. On myös vaikkapa lasten harrastuksia ja puolison toiveita, mikä monipuolistaa tuon ikäisten miesten kulutuksen kirjoa sen kaikkein perinteisimmän – elektroniikan, moottoriajoneuvojen, matkustelun ym. – ulkopuolelle.

Mutta mistä hankinnoista 31–49-vuotiaat miehet todella päättävät kotitalouksissaan? Mikä heitä kiinnostaa? Pitävätkö perinteiset stereotyypit yhä kutinsa, vai ovatko miehet alkaneet kiinnostua tuotteista ja palveluista, joiden markkinointiponnistukset on totuttu kohdentamaan naispuolisille kuluttajille?

Tutkimme miesten ostopäätöksiä yhdessä asiakkaamme Viasatin kanssa, jonka asiakaskunnasta suuri osa edustaa tätä kohderyhmää. Koko tutkimusraportin pääset lukemaan tästä.

Tutkimuksessa hyödynnettiin Viasatin asiakasrekisteriä, jota verrattiin siitä monilta osin eroavaan vertailuryhmään. Vertailuaineisto kerättiin tämän tutkimuksen kannalta identtisellä kyselylomakkeella. Tässä kyselyssä vastaajat olivat tyypillisesti hieman iäkkäämpiä naisia.

Pyrimme selvittämään kohderyhmän ja vertailuryhmän suurimpia eroja kiinnostuksen kohteissa ja ostopäätöksissä. Näin saatavan tiedon avulla mainostajat kykenevät paremmin kohdentamaan miehille juuri heitä kiinnostavaa viestintää.

Perinteinen kaava voimissaan

Urheilu kiinnostaa miehiä, kuten myös Iltalehden bloggaaja Tero Auvinen toteaa.

Kaikkien miesten kohdalla, samoin kuin 31–49-vuotiaiden miesten kohdalla, urheilu erottui kyselyssä selkeästi eniten kiinnostavana aihepiirinä, minkä lisäksi myös vapaa-aika ja harrastukset olivat suosittu kiinnostusten kohde. Kulttuuri puolestaan kiinnosti miehiä selvästi vähemmän.

 

31–49-vuotiaiden miesten kiinnostuksen kohteet tuloluokittain

Tutkimuksessa havaittiin lisäksi, että sosiaaliset suhteet ja perhe kiinnostivat selvästi vähemmän korkeimpiin tuloluokkiin kuuluvia miehiä, vapaa-aika ja harrastukset puolestaan erityisen paljon juuri tätä ryhmää. Tuloluokassa 18 000–30 000 puolestaan muita vähemmän kiinnostivat terveys ja hyvinvointi sekä raha-asiat ja omaisuus.

Tutkimuksessa tarkasteltiin lisäksi perhetilanteen ja asumismuodon yhteyttä kiinnostuksen kohteisiin. Perheellisillä miehillä vapaa-aika ja harrastukset saivat hieman matalampia arvoja kuin lapsettomilla ja sinkuilla. Raha-asiat ja omaisuus puolestaan kiinnostavat sinkkuja selvästi vähemmän kuin parisuhteessa eläviä miehiä (sekä lapsiperheet että lapsettomat).

Miehisiä ostopäätöksiä

Kohderyhmämme miehet tekevät tyypillisesti ostopäätöksiä maksu-tv:stä, kodin elektroniikasta, auton huollosta, sähkösopimuksesta, vakuutuksista, työkaluista, bensasta, urheiluvarusteista, talon isoista remonteista ja lainoista.

 

Päätöksenteko, 31–49-vuotiaat miehet

Tutkimus antaa vahvoja viitteitä siitä, mitä 31–49-vuotiaille miehille kannattaa markkinoida, ja millä kulmalla heitä kannattaa lähestyä. Esimerkiksi monet kodin elektroniikan valmistajat ja jälleenmyyjät ovatkin saaneet hyviä tuloksia hakiessaan brändeilleen vetovoimaa vaikkapa urheilusponsoroinnin kautta.


Lue tarkat tiedot tutkimuksesta lataamalla koko raportti tästä.